Ook al heeft iedereen in India sinds 2009 recht op gratis onderwijs, weinig kinderen, zeker in de armste gebieden, volgen onderwijs. Daar zijn genoeg redenen voor: de school is te ver weg, kinderen moeten oppassen op broertjes/zusjes zodat de ouders kunnen werken, enzovoort.

Leven in de slums is zwaar.

Moeders werken meestal als ‘housemaid’  bij welgestelden. Net als de vaders werken zij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Kinderen zijn de hele dag vaak alleen thuis. De meisjes passen op hun broertjes en zusjes.

Geen ontbijt of lunch
Het avondeten is vaak de eerste maaltijd van de dag, ontbijten of lunchen doen ze zelden.  De avondmaaltijd bestaat uit een chapati, een soort pannenkoek van bloem en water gecombineerd met tomaat, ui en linzen. Vlees is er nagenoeg nooit. Fruit ook niet. Mannen en jongens krijgen als eerste te eten en ook het meeste eten. Meisjes en vrouwen komen op de tweede plaats en krijgen eigenlijk altijd te weinig te eten.

Geen geld voor medische zorg
Mensen in de slums missen belangrijke bouwstoffen, mineralen, zouten en vitaminen en kampen met een zwakke gezondheid. Veel meisjes en vrouwen hebben last van haaruitval, witte vloed, zijn extreem moe, hebben vaak hoofdpijn, en zijn vaak ziek. Medische zorg is voor hen onbetaalbaar. Dankzij Sits for women kon ik met een aantal meisjes naar de apotheek om noodzakelijke medicijnen te halen en zelfs naar de opticien om een bril uit te zoeken. Eindeiljk hadden de meisjes hierna geen hoofdpijn meer. Zo veel kwaliteiszorg voor zo weinig!

 

Hoeveel meisjes gaan via Sits for women naar school?
Momenteel gaan 32 meisjes via Sits for women naar school. Het aantal meisjes dat geholpen kan worden hangt af van de inkomsten via de webshop en giften. Margreeth Kuipers benadert de meisjes persoonlijk. Er is een aantal voorwaarden om via Sits for women naar school te kunnen.

Vorwaarden om via Sits for Women naar school te gaan
Het gezin moet enige ‘financiële armslag’ hebben, omdat een schoolgaand meisje niet meer inzetbaar is voor het huishouden: overdag is ze naar school en na school moet ze huiswerk kunnen maken. Belangrijk is ook dat de gezinsleden het meisje in haar ambities steunen. Strenge voorwaarde is ook dat het meisje tijdens haar schoolcarrière niet uitgehuwelijkt wordt. Wat een heerlijk gevoel voor die meisjes!

Complete schooltijd!
Als een meisje naar school gaat heeft het hele gezin daar baat bij. Het meisje krijgt een uniform, een paar keer per week warm eten en materialen om huiswerk te maken. Zo kan ze wat ze leert ook doorgeven aan broertjes. Een jaartje wel en dan weer een jaartje geen onderwijs werkt niet. Dat kun je ouders en kinderen niet aan doen.

Als wij een kind naar school laten gaan, garanderen wij dat het kind de hele schoolperiode af kan maken.

Wat zijn de perspectieven van de meisjes als ze van school komen?
Onderwijs is de enige kans om aan de slums te ontsnappen. Na school hebben de meisjes kans op een baan als verpleegkundige of een baan in de hospitality of banking sector.
School is ook heel goed voor de lichamelijke gezondheid van de meisjes, ze krijgen op school drie keer per week een warme maaltijd. Daarnaast  geeft het mogen leren op school hen zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde, maar vooral: toekomst. Ze kunnen nadenken wat ze willen worden!

Wil jij helpen?

Dat kan door te doneren. Super dat je wilt helpen. Dank je wel!

Sharing is caring