De meisjes

h_sitsforcare

Sits for women heeft de Sits for Care Foundation opgericht om kansarme meisjes een toekomst te kunnen geven. Ook al heeft iedereen in India sinds 2009 recht op gratis onderwijs, weinig kinderen, zeker in de armste gebieden, volgen onderwijs. Daar zijn genoeg redenen voor: de school is te ver weg, kinderen moeten oppassen op broertjes/zusjes zodat de ouders kunnen werken, enzovoort.

Leven in de slums is zwaar.

Moeders werken meestal als ‘housemaid’  bij welgestelden. Net als de vaders werken zij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Kinderen zijn de hele dag vaak alleen thuis, de meisjes passen op hun broertjes en zusjes.

Geen ontbijt of lunch
Het avondeten is vaak de eerste maaltijd van de dag, ontbijten of lunchen doen ze zelden.  De avondmaaltijd bestaat uit een chapati, een soort pannenkoek van bloem en water gecombineerd met tomaat, ui en linzen. Vlees is er nagenoeg nooit. Fruit ook niet. Mannen en jongens krijgen als eerste te eten en ook het meeste eten. Meisjes en vrouwen komen op de tweede plaats en krijgen eigenlijk altijd te weinig te eten.

Geen geld voor medische zorg
Mensen in de slums missen belangrijke bouwstoffen, mineralen, zouten en vitaminen en kampen met een zwakke gezondheid. Veel meisjes en vrouwen hebben last van haaruitval, witte vloed, zijn extreem moe, hebben vaak hoofdpijn, en zijn vaak ziek. Medische zorg is voor hen onbetaalbaar.

Hoeveel meisjes gaan via Sits for women naar school?
Momenteel gaan 30 meisjes via Sits for women naar school. Het aantal meisjes dat geholpen kan worden hangt af van de inkomsten via de webshop en giften. Margreeth Kuipers benadert de meisjes persoonlijk. Er is een aantal voorwaarden om via Sits for women naar school te kunnen.

Vorwaarden om via Sits for Women naar school te gaan
Het gezin moet enige ‘financiële armslag’ hebben, omdat een schoolgaand meisje niet meer inzetbaar is voor het huishouden: overdag is ze naar school en na school moet ze huiswerk kunnen maken. Belangrijk is ook dat de gezinsleden het meisje in haar ambities steunen. Strenge voorwaarde is ook dat het meisje tijdens haar schoolcarrière niet uitgehuwelijkt wordt. Wat een heerlijk gevoel voor die meisjes!

Complete schooltijd!
Margreeth Kuipers zoekt de meisjes persoonlijk uit. Lastig, omdat je natuurlijk alle meisjes wel een kans wilt geven. Als een meisje naar school gaat heeft het hele gezin daar baat bij. Het meisje krijgt een uniform, een paar keer week warm eten en materialen om huiswerk te maken. Zo kan ze wat ze leert ook doorgeven aan broertjes. Een jaartje wel en dan weer een jaartje geen onderwijs werkt niet. Dat kun je ouders en kinderen niet aan doen. 

Als wij een kind naar school laten gaan, garanderen wij dat het kind de hele schoolperiode af kan maken.

Schoolgeld betalen voor een meisje betekent dan ook: voor de hele schoolperiode elk jaar een vast bedrag storten. 

Wat zijn de perspectieven van de meisjes als ze van school komen?
Onderwijs is de enige kans om aan de slums te ontsnappen. Na school hebben de meisjes kans op een baan als verpleegkundige of misschien wel lerares in plaats van schoonmaakster. School is ook heel goed voor de lichamelijke gezondheid van de meisjes, ze krijgen op school drie keer per week een warme maaltijd. Daarnaast  geeft het mogen leren op school hen zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde, maar vooral: toekomst. Ze kunnen nadenken wat ze willen worden! 

De scholen

De meisjes van Sits for women zitten op een van deze twee basis scholen:

  1. Rotary Public School.  
  2. Literacy India School 

kosten: € 180 voor de Literacy India School en voor de Rotary Public School € 600 – € 800 per jaar (afhankelijk van leergroep). 

Een vervolgopleiding in Yuva Healthcare
Drie meisjes zijn begonnen aan een drie jarige vervolgopleiding aan het Yuva Healthcare Instituut. Een meisje wil MRI verpleegkundige worden.Na afronding van hun  opleiding krijgen ze een vaste baan in het ziekenhuis. 

Acties
Regelmatig hebben we speciale acties.

Poetsles: Zo hebben we tandenpoetslessen georganiseerd voor de hele school. Poetsinstructie door drie mondhygiënisten uit Nederland en voor elk kind een tandenborstel en tandpasta.  Als follow-up zijn de meisjes voor de eerste keer naar de tandarts geweest. En dat was heel hard nodig. 

Schoolreis: voor de eerste keer op schoolreis. Samen met de moeders in de bus naar de Taj Mahal, de trots van India die niemand van de moeders en dochter ooit gezien had. Maar ook een bezoek aan de vervolgopleiding. Wat hadden ze thuis veel te vertellen! 

Hoe kun je helpen?  

Je kunt een meisje adopteren en jaarlijks een bedrag storten (tussen € 180 – € 800, afhankelijk van school en leergroep)  gedurende de hele schoolopleiding
Je kunt een aankoop doen in de webshop. 

Je kunt ook eenmalig een bedrag storten. Met dit  “extra” geld kunnen we zorgen voor bijvoorbeeld

  • medische zorg
  • medicijnen !
  • persoonlijke hygiëne (shampoo, zeep, maandverband)
  • extra voeding
  • kleding 
  • beroepsopleiding

Kun jij een bedrag missen? Wat je ook doneert, wij zijn er heel blij mee. En de meisjes natuurlijk nog meer. 

Je kunt direct online betalen. Liever een bedrag overmaken? Dat kan ook. Overmaken kan op de rekening van Sits for Care Foundation IBAN NL55RABO 0175274185

Naam*

E-mailadres*

Project

Bericht

Bedrag * 

Sharing is caring