Sits for women

Feel good, do good, dat is ons motto. Voel je goed in onze prachtige, fairtrade producten van hoge kwaliteit en natuurlijke materialen en steun vrouwen in India en Peru.

Sinds 2014

Een passie voor het reizen, een passie voor verschillende culturen, maar vooral vrouwen helpen, dat is mijn hoofdmotief. Daarom richte ik de Sits for women foundation op.
Peru en India, zijn de landen waar ik persoonlijk de producten van Sits for women koopt. Poncho’s, plaids, sjaals, kussens, accessoires, Alle opbrengst gaat naar de maaksters.

Margreeth Kuipers

Founder

Waar komt de naam sits vandaan?

Exotisch en toch oer-Fries, dat is sits. Glanzend, gebloemd, handbeschilderd katoen uit India dat in de 16de eeuw Europa veroverde. Prachtige patronen die vertrouwd voelen en tegelijkertijd een heel bijzonder verhaal met zich meedragen. 

Dit soort katoen werd vanaf de zeventiende eeuw ingevoerd uit Voor-Indië (het huidige India). Het bewerkelijke, dure sits kende allerlei toepassingen. Het werd onder meer in de rok en jak van Friese streekdrachten verwerkt, maar het werd ook toegepast in het interieur.

Het fijne, soepele sits was behalve mooi, ook heel praktisch. Gekleurde kostuumonderdelen van sits konden gewassen worden. Men hoefde niet bang te zijn dat het patroon snel vervaagde, zoals bij bedrukt linnen. De stof ontwikkelde zich tot een mode-item. 

Sits for women helpt vrouwen in India om te voorzien in hun bestaan met werk waar ze goed in zijn: handwerken, borduren, weven. Patronen die ze gebruiken zijn vaak al eeuwen oud. Patronen en technieken worden doorgegeven van moeder op dochter. Hiervan worden in samenspraak met eigentijdse modeontwerpers actuele mode-items gemaakt. Zo wordt een brug geslagen tussen oude culturen en hedendaagse mode. Dit leidt tot prachtige producten met ook hier weer bijzondere verhalen.

Feel good, do good

Poncho, sjaal, plaid of bodywarmer, ze voelen heerlijk aan om te dragen. En dit gevoel wordt nog eens versterkt in de wetenschap dat vrouwen en kinderen door deze aankoop een betere toekomst zullen hebben. Spinnen en weven nemen een belangrijke plaats in bij de Indiase cultuur. Dit vakmanschap wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Veel Indiase families weven thuis, maar er zijn ook kleine weeffabrieken. Sits for women let er er streng op dat dit fairtrade bedrijfjes zijn. Ze worden persoonlijk geselecteerd en ze worden regelmatig bezocht.

Nieuwsgierig naar de verhalen? 

Je kunt Margreeth boeken als spreker. Ze neemt je aan de hand van foto’s en verhalen mee naar afgelegen oorden en bijzondere tradities. En dat is nog niet alles: ze neemt ook exlcusieve producten mee, die je kunt bekijken, passen en kopen. Vaak bestaat van deze producten maar 1 exemplaar en zijn ze niet te koop in de webshop. 

Sharing is caring