De Shipibo in het Amazonegebied leven in de 21e eeuw, terwijl ze met één voet in het verleden van  hun voorouders staan. Veel van hun tradities worden nog steeds beoefend, zoals ayahuasca sjamanisme. De artistieke traditie en decoratieve ontwerpen zijn terug te vinden in hun kleding, aardewerk, gereedschap en textiel. Shipibo wonen en leven in de jungle. Net als alle andere inheemse bevolkingsgroepen in het Amazonegebied worden de Shipibo bedreigd door de zware druk van externe invloeden zoals oliespeculatie, houtkap, drugshandel en natuurbehoud. Veel van hen zijn naar Lima gekomen in de hoop op een beter leven.

Prachtig handwerk

Shipibo vrouwen maken prachtige sieraden van kralen, meestal oorbellen en hangers. Ze gebruiken heel vaak ook allerlei zaden uit de jungle.
Het geluid dat dit geeft tijdens het dragen is heel belangrijk voor hen, zeker tijdens hun rituele feesten.
Daarnaast zijn ze meester in het borduren. Ze gebruiken vaak patronen die al duizenden jaren worden gebruikt. Ze borduren niet alleen hoedjes, maar ook hele grote “lappen” textiel. Daar maken ze tafelkleden en lopers van.
Wij waren op bezoek en speciaal voor Sits for women hebben ze twee riemen van kralen en zaden gemaakt: ze zijn te koop in de webshop. Met je aankoop steun je de vrouwen!
Sharing is caring