Phulkari borduurtechniek

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Phulkari is een traditionele borduurtechniek die voornamelijk voorkomt in de regio Punjab in het huidige India en Pakistan. Het woord phulkari betekent in het Nederlands iets als bloemenwerk: ‘phul’ staat voor ‘bloem’ en ‘kari’ voor werk. Het traditionele borduurwerk kenmerkt zich door het gebruik van een stopsteek aan de verkeerde kant van het werk en door het gebruik van kleurrijk, enkeldradig zijdedraad (pat). In het algemeen wordt aangenomen dat deze borduurtechniek door de Jat naar het Indiase subcontinent is meegenomen en dat de kennis over patronen en werkwijze mondelingl is overgedragen aan sikhs, hindoes en moslims.

Phulkari wordt in de Punjabi traditie vooral gebruikt voor kledingstukken – als sjaals en (over)hemden – die worden gebruikt tijdens feestelijke gebeurtenissen als een bruiloft van een vrouw of de geboorte van een zoon. Een geborduurde sjaal versierd met phulkari borduurwerk wordt ook een phulkari genoemd. Een overhemd versierd met dezelfde techniek heet ‘bhag’

Ontwerpen gemaakt in India zijn niet te vergelijken met fast fashion

India heeft een lange geschiedenis van fijn borduurwerk dat is beïnvloed door een groot aantal culturen, gewoonten en religies door de eeuwen heen. Zozeer dat borduurwerk uit elke regio zo’n duidelijk eigen karakter heeft dat het makkelijk identificeerbaar is, of het nu Aari en Kashidakari uit Kashmir, Chikankari uit Uttar Pradesh, Kantha uit Bengalen en Orissa of Phulkari uit Punjab is.

Inhoudsopgave