Merinowol

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Merino wol kriebelt niet

Merino wol is afkomstig van het merinoschaap, dat geprezen wordt door de kwaliteit van zijn wol. De wol heeft een zeer fijne en zachte structuur en is ideaal voor een sjaalomdat het niet kriebelt en irriteert.

Het merinoschaap is één van de bekendste schapenrassen ter wereld en is dan ook in alle windstreken te vinden. Het schaap wordt voornamelijk gehouden om zijn wol. Dankzij de vele huidplooien produceert één schaap wel vijf kilo wol per jaar.

Het merinoschaap blinkt niet alleen uit in de hoge wolproductie, maar dus ook in de bijzondere kwaliteit van die wol. Per vierkante centimeter groeien bij een merinoschaap tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. De wol heeft een zeer fijne structuur en is daarom zeer geschikt voor tal van toepassingen. Zo wordt het gebruikt voor gordijnen of om te vilten, maar het is ook erg bruikbaar voor kleding en sjaals omdat de stof niet kriebelt !!!

Geschiedenis van merinowol

Van oorsprong komen de merino schapen bij een kleine Berberstam uit Noord-Afrika (Marokko) vandaan. Toen de Moren in Spanje heersten hebben zij de ‘Mesta’ opgericht, een soort gilde van schapenboeren die het fokken van schapen in goede banen moest leiden.

De Spanjaarden kruisten deze schapen van de Moren met Spaanse schapen dat uiteindelijk geresulteerd heeft in het nu bekende schapenras. In de middeleeuwen werd het merinoschaap als exclusief Spaans gezien en werd het cadeau gedaan aan hooggeplaatste gasten.

In 1519 namen Spaanse troepen de merino schapen voor het eerst mee de landsgrenzen over. Vanaf die tijd werden steeds meer schapen geëxporteerd. Het schapenras is nu verspreid over de gehele wereld.

Onze wollen sjaals uit Peru zijn gemaakt van 100% zijde merinowol. Wil je een bijzonder fijn dragende sjaal, probeer dan een sjaal uit Peru van Sitsforwomen.

Kleding van Merino wol

De sjaals zijn temperatuur regulerend: merino schapen wonen in gebieden met extreme temperatuurschommelingen. Hun wol is in staat hen zowel voor grote warmte als tegen extreme kou te beschermen. De wol zal bij het dragen zal de lichaamstemperatuur aannemen.

Merino wol absorbeert geen geur: in tegenstelling tot katoen hoeft merino wol niet vaak gewassen te worden, het neemt geuren nauwelijks op. Even luchten is vaak genoeg om het kledingstuk weer fris te kunnen dragen.

Merino wol is vochtabsorberend en ademend: merino wol heeft de eigenschap vocht op te nemen en naar de droge kant van de stof te transporteren. Hierdoor voelt het altijd droog en comfortabel aan.

Inhoudsopgave