Kasjmir en pashmina

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Kasjmir is een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit of chyangrageit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. Uit dit gebied komen de oorspronkelijke geitenrassen.

De Kasjmirwol is een fijne en zeer zachte, soepele vezel (19 tot onder 12 µm). De allerfijnste kasmir wordt gewonnen door met de hand zo’n 100 tot 200 gram uit de ondervacht van de buik en hals van de geiten te kammen. Deze wol wordt Pashmina genoemd. De hoogste kwaliteit Kasjmir is afkomstig van de nek en kin van de geit. De geiten hebben de kleuren wit, grijs, bruin en zwart. De gewenste fijne vezels zitten alleen in de ondervacht. Per geit is de opbrengst ongeveer 150 gram per keer.

Kasjmir is een dure natuurvezel en wordt daarom vaak met merino of andere wol gemengd. De prijs is er vooral van afhankelijk hoe fijn de wol is. Verder spelen de vezellengte, de mate van kroezing en de kleur een rol. Kasjmir kan net zoals schapenwol worden verwerkt en geverfd. Als gevolg van de fijne vezels hebben artikelen van Kasjmirwol zeer goede warmte-isolerende eigenschappen bij een laag gewicht.

De geiten leven hoog in de bergen van het Himalaya-gebergte.

Pashmina

Pashmina is dus de allerfijnste Kasmir. De haren van Pashmina-wol zijn veel fijner dan menselijke haren, waardoor het zeer goed isoleert. De wol beschermt de geiten tegen het uiterst gure weer, temperaturen van tientallen graden onder het vriespunt.De naam Pashmina is afgeleid van het Perzische woord “Pashm”, wat zuivere wol betekent

Pashmina wol is bijzonder zacht, licht, fijn, glanzend en soepel. De kleur van de wol is van nature wit, grijs, bruin of zwart. De hoge prijzen voor de wol en de producten ervan zijn het resultaat van de geringe jaarlijks geproduceerde hoeveelheden en van de zeldzaamheid van de dieren.

De wol is te fijn om machinaal te worden verwerkt. Met de hand word de wol gesponnen, waarna het meestal naar India word verkocht. Daar word de wol geweven en geverfd.

Voor één sjaa is de wol nodig van meerdere geiten. Hierdoor zijn echte Pashmina sjaals altijd kostbaarder dan de “Pashmina” sjaals, die zijn gemaakt van schapenwol, katoen, of niet natuurlijke stoffen als viscose of polyester. Doordat de naam Pashmina niet beschermd is, worden volop sjaals aangeboden van inferieure kwaliteit.

Sits for Women verkoopt sjaals van de allerbeste kwaliteit. Magreeth Kuipers gaat zelf naar Nepal en India om het productieproces te zien, de sjaals uit te zoeken en er op toe te zien dat de allerfijnste kashmir wol wordt gewonnen,

Inhoudsopgave