Mariabeeld Peru

Prachtig beeld. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor dit soort beelden. Ik heb totaal geen katholieke achtergrond, maar ik ben altijd benieuwd hoe katholicisme leeft in een land als Peru.

Katholicisme

In de 16e eeuw is het Katholicisme in Peru binnengekomen door de Spanjaarden. De katholieke kerk heeft nog steeds een belangrijke invloed op veel sociale, culturele en politieke meningen en activiteiten. Hoewel het officieel niet vastgesteld is als de staatsgodsdienst, wordt katholicisme met alle praktische effecten en doeleinden toch gezien als de staatsgodsdienst van Peru.

En hoewel vrijheid van religie in de grondwet van Peru staat zijn alle scholen  – zowel privé als openbare scholen – verplicht godsdienst te onderwijzen.  In openbare scholen, is het katholicisme de enige religie die deel uitmaakt van het godsdienst onderwijs. 

De godsdienst in Peru is in de praktijk een combinatie van het katholicisme en de mythologie van de Andes. Hoewel vandaag de dag tussen zo’n 90 procent van de bevolking zich identificeert als katholiek, komen de rituelen en ceremonieën die in Peru gepraktiseerd worden voort uit zowel de Spaanse als de inheemse voorouders.

Veel Inca ceremonieën worden namelijk nog steeds uitgevoerd, inclusief de Inti Raymi en Qoyuriti. Veel katholieke rituelen en ceremonies bevatten resten van de verering van de zonnegod Inti, eerbied voor de Pachamama (moederaarde) en andere natuur elementen. 

Inti Raymi

Inti Raymi (“Festival van de zon”) was een religieuze ceremonie van het Inca-rijk ter ere van de god Inti, een van de meest aanbeden goden van de Inca’s. Volgens Garcilaso de la Vega creëerde Sapa Inca PachacutiInti Raymi om de kortste dag te vieren. Sinds 1944 wordt Inti Raymi jaarlijks op 24 juni gevierd met een show bij Sacsayhuamán, een toeristische bezienswaardigheid. (Bron: Wikipedia)

Inti Raymi Inti Raymi Inti Raymi

 

Sharing is caring