Niemand kon mij iets beloven, het zijn nomadische herders die trekken met hun kudde Margreeth, zo staan ze hier een paar weken dan weer daar, en het kan maar zo dat we hun niet kunnen vinden of bezoeken omdat zij op chinees grondgebied staan.
En daar moesten weer allerlei stempels en papieren voor gehaald en betaald worden.
Dus “fingers crossed”.
Na uren rijden kwamen wij de eerste yaks tegen dat betekende iets goeds.
En ja hoor!
Daar zag ik hun tenten.
De tent, hun hoofdtent bleek, was een tent gemaakt van handgeweven yakhaar!.
In panels wordt het geweven omdat om de zoveel tijd een panel vervangen moet worden en omdat hun weefgetouw ook niet breder is.
Om de 40-50 dagen wordt alles weer afgebroken en opgerold en op de ruggen van de yaks vervoerd naar een volgende plek , alles weer opbouwen om daar weer een aantal weken te bivakkeren.
De tent is niet heel erg comfortabel, er liggen vloerkleden op de grond, her en der zie ik wat kieren in de geweven doeken, in het midden staat een kachel te branden op gedroogde poep van de yaks.
Een bijzondere geur, en te midden van dit alles kreeg ik thee met yakboter erin en daarna een schaaltje met een soort van yakkaas.
Hier wordt ook gegeten oa, wat groenten en rijst en een soort meel pap dit alles klaar gemaakt met yakboter en yakmelk.
De plek waar de tent en bij tenten staan is zeer basic, moet je naar het toilet????, zoek een plekje buiten de tent, bomen zijn er niet te vinden dus maar een grote steen, wel oppassen voor de yaks die her en der lopen.
Het is een zwaar leven, op een behoorlijke hoogte met weinig zuurstof en de zon ( straling, je ziet dat heel veel ogen aangetast zijn) ondanks dat het flink koud aanvoelt.
De vrouwen melken de meeste yaks , maken boter en kaas.
Halen water uit de dichts bijzijnde rivier, dat is echt een paar uur lopen vanaf deze plek, en zorgen dat de mest goed gedroogd wordt, het is immers hun brandstof om te kunnen koken en ook voor de warmte.
Ik hoorde dat deze traditionele tenten langzamerhand aan het verdwijnen zijn, en dat begrijp ik wel.
De panels moeten regelmatig vervangen worden en dat is een hele klus!!

Artikel en foto’s : Daniel Miller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan